De unde vin emoțiile?

Zilnic, corpul nostru este invadat de o serie de senzații și trăiri pe care adesea încercam să le controlăm, să le schimbăm sau de ce nu să le menținem cât mai mult timp. Sunt ceea ce numim emoții, când le trăim pe termen scurt, sau sentimente când le experimentam un timp mai îndelungat. Ne dorim să simțim permanent emoții pozitive precum bucurie și cât mai puțin sau chiar deloc, emoții negative precum frică, tristețe sau furie, însă fiecare emoție are rostul ei, ne îndeamnă la acțiuni specifice și fiecare a avut un rol crucial în evoluția noastră ca oameni. Înainte de a afla de unde vin emoțiile și cum anume putem avea mai mult control asupra lor, haideți să vedem la ce ne referim când vorbim despre emoții!

Fiecare dintre noi trăim orice experiență prin cele 4 nivele interconectate pe care le deținem: cognitiv (gânduri), comportamental, emoțional și biologic. Cu alte cuvinte, când evaluăm o situație, gândim anumite lucruri despre ea, alegem să facem anumite acțiuni sau comportamente pentru a o gestiona, trăim anumite emoții în cadrul ei și nu în ultimul rând în corpul nostru au loc anumite modificări (creșterea/scăderea pulsului, tensiunii arteriale, conductantei electrice a pielii, modificări hormonale și ale neurotransmitatoriilor, etc), întregul nostru organism fiind astfel activ implicat în fiecare moment pe care îl trăim. Chiar dacă cele 4 dimensiuni au o contribuție egală în vietiile noastre, noi acordăm o atenție deosebită componenței emoționale, această fiind cea care ne spune dacă ne simțim bine sau nu într-o anumită situație. Emoțiile pot fi definite că”reacții afective ce oglindesc atitudinea nostră față de realitate, sistemul de apărare care are capacitatea de a ne modifica atenția, viteza de reacție sau comportamentul în general.” (Dexonline.ro).

Așa cum spuneam, cele 4 dimensiuni sunt interconectate. Orice modificare în una dintre ele, va aduce automat modificări în celelalte 3 dimensiuni. Uneori încercam cu disperare să ne schimbăm starea emoțională sau să ne relaxam corpul și cu cât ne focalizăm mai mult asupra acestor 2 nivele, cu atât pare ca înrăutățim lucrurile și ne simțim și mai tensionați…apoi începem să ne pierdem încrederea că ne putem îmbunătăți starea și dăm vina pe tot ce mișcă în jurul nostru, pe soartă, pe destin, pe Dumnezeu, pe alinierea planetelor :), când, de fapt NOI SUNTEM SINGURII CARE NE PUTEM CONTROLA PROPRIA STARE DE BINE! Deja pot simți scepticismul din tine, dar da-mi o șansă! 🙂

El-poder-del-autocontrol-e1431687266320

Da, ne putem controla propria stare de bine, pentru că avem control DIRECT asupra primelor 2 componente ale noastre, gânduri și comportament care sunt responsabile de calitatea celorlalte 2 și anume emoții și sănătatea corpului! Pentru a te ajuta să înțelegi cum se întâmplă asta, îți voi descrie puțin Modelul ABC cognitiv:

Modelul ABC cognitiv a fost elaborat de Ellis (1962) și dezvoltat apoi de Beck (1976), care și-au dat seamă că toate problemele noastre emoționale sau comportamentale sunt rezultatul gândurilor iraționale pe care le avem, care pot fi identificate și schimbate. Ce înseamnă ABC? Voi defini modelul luând o situație concretă și trecând apoi prin fiecare pas. Haideți să ne gândim la situația în care o persoană, să-i zicem Ana este diagnosticată cu o problemă medicală ce necesită tratament mai îndelungat și schimbări ale stilului de viață. Probabil veți spune că ea nu poate să se simtă decât depresivă și că emoțiile de tristețe intensă sunt datorate situației prin care trece, însă chiar dacă nu poate controla situația, poate controla ceva mult mai important și anume starea ei psihică!

schema-ABC-relatii-cuplu

A-ul din modelul ABC cognitiv reprezintă situația prin care Ana trece; reprezintă ceea ce ar putea observa o cameră video, care nu poate să judece, să aibă emoții sau orice alte trăiri, ea observă și atât. În cazul nostru o cameră video ar putea vedea că Ana a fost la un medic, care i-a spus că are o anumită problemă de sănătate și care i-a întocmit un plan de tratament.

B-ul din cadrul modelului reprezintă gândurile Anei asupra imaginii prezentate la punctul A. Să mergem prima dată pe variantă presupusă de tine, care probabil ar însemna că Ana se gândește că este groaznic ceea ce i se întâmplă, că nu poate tolera să aibă tocmai ea o problemă medicală, că va trebui să facă anumite sacrificii și că viață ei va fi împânzită de tristețe și de durere.

C-ul modelului ABC reprezintă consecințele pasului B, în cazul nostru, alegând să gândească în modul respectiv, Ana va simți automat emoții de tristețe intensă, ajungând să trăiască predominant stări depresive sau de neajutoarare. C-ul reprezintă emoțiile noastre, acelea pe care ne dorim atât de mult să le controlăm sau modificăm. După cum observi, C-ul reprezintă un rezultat! În ecuația A+B=C, pentru a modifica c-ul, trebuie să modificăm ceea ce există înainte de egal. În cazul nostru, am ales conștient o situație în care nu poți modifică A-ul (problema medicală), tocmai pentru a-ți arată cât de mult poți face dacă îți controlezi doar gândurile tale, care de altfel sunt singurele asupra cărora ai control!

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, însă uneori uităm că nu suntem mici Dumnezei și că faptul că noi avem anumite dorințe nu înseamnă că e obligatoriu și că trebuie cu necesitate să ni se îndeplinească…da, ar fi de preferabil și ne-am simți foarte bine să fie așa, însă e absurd să ne dorim să fie soare și să devenim depresivi pentru simplul fapt că plouă…zilele ploioase pot fi atât de frumoase!

rain

În exemplul nostru e nerealist să ne așteptăm că Ana să fie fericită după aflarea diagnosticului. Dorința ei de a fi sănătoasă nu e îndeplinită, iar asta poate să-i producă frustrare, dezamăgire, chiar și tristețe pe termen scurt, însă nu ar trebui să-i producă stări depresive și tristețe intensă pe termen lung.

Dacă A-ul, adică situația ar rămâne exact aceiași, la ce anume ar trebui să se gândească Ana (B-ul), pentru a simți dezamăgire sau tristețe în loc de stări depresive, sau optimism și dorință de a se bucură cât mai mult de fiecare zi, în loc de lipsă de speranță și demotivare (C-ul) ? Ar trăi dezamăgire în loc de stări depresive dacă și-ar spune „da, îmi doresc foarte mult să fiu sănătoasă și este neplăcut că am o problemă medicală, însă pot să accept situația și să fac tot ce ține de mine ca problema să se rezolve. Știind că fac tot ce e în controlul meu să remediez situația, nu are nici un sens să mai fiu tristă pentru ceva ce nu pot controla și nu ține de mine, pot încerca să caut care sunt acele lucruri pe care le pot face în starea actuală și care îmi produc entuziasm și plăcere și să le fac cât mai frecvent și pentru cât mai mult timp!” Gândind așa este imposibil să mai trăiască stări depresive îndelungate.

Cu alte cuvinte, sursa tuturor emoțiilor și trăirilor, sunt propriile tale gânduri, pe care le poți controla și modifica după bunul tău plac! Fiecare gând al tău e responsabil de emoția pe care o trăiești, dacă îți dorești să trăiești cât mai multe emoții pozitive, observă care sunt acele lucruri pe care mintea le spune atunci când taci nu cumva acestea, îți obstacole propriei stări de bine. poate-fie cel bun prieten cel dușman. De depinde cine pe cine controlează și dacă le permiți gândurilor tale automate să-ți conducă viața și   emoțiile sau decizi  să fi  tu căpitanul propriei tale călătorii…

Îți propun-construiești propriul model ABC cognitiv toate situațiile care emoții negative intense precum tristețe, furie, vinovăție, etc. Pentru jos un model pe care poți oricând. Descrie la situația așa cum ar vedea-o o video, doar descrie-o fără o judeci într-un fel altul. Notează la B care lucrurile pe care le spune, ce îți trece prin cap când gândești la situația ? La C scrie pe care o trăiești raportat la acel moment intensitatea ei pe o de la 1-10. Apoi gândește- ce-dori exact situație. Fii realist! Nu poți fericire când nu îți îndeplinește dorințele, poți emoții negative intense faptul vei face chiar entuziasm starea poate rămâne chiar situații stresante. Alege ce emoție vrea la C exact situație, iar apoi tot ce de făcut e modifici B-ul, adică schimbi lucrurile pe care le spui minte când gândești la acel moment! Mult succes! 😉

Untitled