Despre mine

"O femeie aflată în comă era pe punctul de a muri. Dintr-o data, ea s-a simțit ridicată la cer și s-a trezit în fața Scaunului Judecății de Apoi.

– Cine ești? a întrebat-o o Voce.
– Sunt soția primarului, a răspuns ea.
– Nu te-am întrebat a cui soție ești, ci cine ești tu.
– Sunt mama a patru copii.
– Nu te-am întrebat a cui mamă ești, ci cine ești tu.
– Sunt învățătoare.
– Nu te-am întrebat ce profesie ai, ci cine ești tu.

Și dialogul a continuat în același fel. Orice ar fi răspuns femeia, cuvintele ei nu păreau să răspundă la întrebarea: „Cine ești tu?”

– Sunt creștină.
– Nu te-am întrebat care este religia ta, ci cine ești tu.
– Sunt cea care a fost la biserică în fiecare zi și le-a dat de pomană celor sărmani.
– Nu te-am întrebat ce ai făcut, ci cine ești tu.

În mod evident, ea nu a trecut de examen, căci a fost trimisă înapoi pe pământ. Când s-a trezit din comă, femeia s-a decis să afle cine este. Și astfel, întreaga ei viață s-a schimbat!" Anthony de Mello

Cine sunt eu...?

Numele meu este Iulia Cena-Dican, sunt de profesie Psiholog Clinician și Consilier. La fel ca tine, sunt mai mult decât orice etichetă menită să te încadreze într-o categorie sau alta, sunt mai mult decât tiparele mentale pe care mintea mea a fost obișnuită să le uitilizeze și sunt mai mult decât orice emoție pe care o trăiesc la un moment dat.

Sunt o persoană fascinată de mintea umană și de modul cum aceasta funcționează. Cred cu tărie că suntem mai mult decât lucrurile cu care obișnuim să ne identificăm și îmi doresc ca prin interacțiune, să ajung să cunosc și să simt OMUL din spatele tuturor măștilor, din spatele tuturor fricilor și credințelor care îl limitează. Îmi doresc să te ajut să desoperi starea de liniște și de acceptare a tot ceea ce vine spre tine și să conștientizezi că asta ești tu de fapt: liniște și armonie!

Nedenumit
Abordarea mea psihoterapeutică este cea cognitiv-comportamentală. Psihologia cognitiv-comportamentală își propune să identifice și să modifice acele tipare de gândire care sunt responsabile pentru emoțiile și comportamentele noastre. Principiul de bază al acestei abordări este acela că noi reacționăm la anumite evenimente în funcție de modul în care ne raportăm la ele. Cu alte cuvinte, nu evenimentele în sine sunt cele care ne crează probleme, ci tiparele mentale care ni se activează atunci când avem de-a face cu o situație sau alta.

Ce putem face, este ca pe fondul unei alianțe pline de empatie, autenticitate și înțelegere, să identificăm împreună acele credințe care te limitează și să căutăm  împreună cele mai bune soluții ale problemelor cu care te confrunți. Îți voi fi alături pentru a te ajuta să găsești metode alternative de a gândi despre o problemă, să identifici ariile asupra cărora ai putere de influență directă ( și pe ele ne vom focaliza cel mai mult) și te voi ajuta să le faci față, fără a te simți blocat și speriat, acelor situații care nu se află în aria ta de control.

Terapia cognitiv-comportamentală a fost utilizată cu succes pentru a trata o gamă largă de probleme, printre care: tulburări anxioase (tulburare de panică, fobii specifice, anxietate socială, anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă), depresie, tulburări de comportament alimentar, tulburări de somn, disfuncții sexuale, dependență de substanțe psihoactive, tulburări de personalitate.
Poate fi aplicată sub formă de psihoterapie individuală, de grup, de cuplu sau de familie.