Atacul de panică… sau cum arată iadul?
Aceasta este titlul care mi-a țâșnit în minte atunci când am scris articolul despre acest subiect și care îmi trâmbițează inclusiv acum în gânduri. În cei 8 ani de când lucrez cu oamenii în psihoterapie, am întâlnit multă suferință, ambalată în moduri extrem de diferite. Am văzut însă că, dezordinea, durerea emoțională și confuzia, produsă în interiorul nostru de un atac de panică, cu greu pot fi egalate, ca intensitate, de alte trăiri.
Pentru cei mai mulți dintre noi, cu toate că din punct de vedere fizic suntem în siguranță, din punct de vedere mental și emoțional, atacul de panică este perceput ca o întâlnire cu ideea de moarte, degradare mentală, ”nebunie” sau abis. Este adesea resimțit ca fiind un ultimatum, un punct din care controlul și integritatea noastră psihică au pierit, iar uneori, apare chiar sub forma unui sentiment al trădării, de către propiul nostru corp.
Inima pare să o ia razna, musculatura se contractă, respirația devine greu de susținut, percepția se modifică și o presiune mare se așterne pe pieptul sau pe întregul nostru corp…un amalgam de simptome greu de asociat cu ceva, ne inundă și ne obligă să ne cuibărim adânc, în cotloanele sufletului și să asteptăm, ghemuiți, acolo, să treacă…
…Și trece, doar că ia bucăți din noi cu el, și ieșim în lume, cu capul plecat, cu multe întrebări și cu frica permanentă că acest ceva, numit atac de panică, ar putea să își facă apariția oriunde. oricând, în cele mai nepotrivite contexte.
Tot în acești ani, am simțit pe propria piele și am realizat deopotrivă la oamenii care mi-au trecut pragul, că informația și psihoeducația înseamnă cu adevărat putere. O mare parte din timpul alocat ședințelor de terapie, este destinat psihoeducației. Am văzut cum lucrurile se așează atât de frumos și de natural în noi atunci când ne găsim ”de ce-urile” și avem curajul și resursele necesare să hoinărim prin labirinturile noastre interioare.
Din aceste conștientizări și din frustarea de a vedea așa de multă durere care roiește în jurul unei probleme atât de gestionabile, a luat naștere ”Trusa de prim ajutor” în atacul de panică. Un e-book cu 70 de pagini de informații, resurse și tehnici validate științific, menit să te țină de mână și să te treacă dincolo de atacul de panică, și nu oricum, ci cu capul sus și cu demnitate și respect față de tine.
Cum îi spune și numele, acest ghid practic de psihoeducație, este o ”trusă de prim ajutor”. E-book-ul nu ține loc de psihoterapie deoarece, așa cum vei vedea în ghid, atacul de panică are surse multiple și diferite la fiecare persoană în parte. Ce îți garantez însă, este faptul că partea de psihoeducație îți va schimba unghiul din care îl privești, iar cele 25 de tehnici de gestionare a lui, îți pot reda puterea și sentimentul că ești acasă în corpul tău.
Anxietatea și atacul de panică, acest punct culminant al ei, pe cât de mult disconfort și panică produc, pe atât de inofensive și gestionabile pot deveni, odată înțelese și învățate mecanismele lor de funcționare. Mi-am dorit să creez un material accesibil pentru oricine, atât din punct de vedere al limbajului și tehnicilor, cât și din punct de vedere financiar, care să fie o sursă puternică de psihoeducație și o hartă care să te întoarcă la tine, atunci când rătăcești prin multitudinea de stări pe care suntem capabili să le simțim în acest context. Așadar, permite-mi, prin intermediul e-book-ului, să te ghidez să îți iei puterea înapoi și să îți cunoști controlul. Îți recomand să-l printezi și să-l lași să te însoțească până când simți că tu ești cel sau cea care conduce anxietatea de mânuță, și nu ea pe tine!