Care e diferența dintre Psiholog și Psihiatru?
Deși atât psihologul cât și psihiatrul au ca obiectiv sănătatea mintală și emoțională a celor cu care lucrează, pregătirea, modalitatiile de intervenție și uneori chiar problemele cu care se confruntă, sunt extrem de diferite. Înainte de a înțelege ce și cum face fiecare dintre cei doi, consider că e necesar să clarificăm ce reprezintă conceptele de psihologie, psihiatrie și sănătate mintală!
Psihologia, în sens larg, este știința care studiază modul de a gândi, de a acționa și de a interacționa al oamenilor. Este știință comportamentului și a proceselor mentale, care ne ajută să înțelegem de ce simțim ceea ce simțim, de ce avem anumite comportamente și cum anume putem transforma mintea noastră în cea mai puternică unealtă pentru atingerea scopurilor.
Psihiatria pe de altă parte, este știința care se ocupă cu studiul, prevenția, tratamentul și managementul tulburărilor mentale. De asemenea reprezintă o ramură a științelor medicale, care urmărește redobândirea autonomiei și inserția socială a celor ce trec prin episoade psihice problematice.
Sănătatea mintală poate fi definită prin capacitatea de adaptare la mediu în mod flexibil în raport cu caracteristicile situaționale + percepții și comportamente care asigură strarea de bine fizic, psihic și social. (Millon & Davies, 2000) Sănătatea mintală trebuie privită că fiind un continuum între sănătate psihică și boală psihică.
Fiecare dintre noi ne poziționăm într-un punct de pe această dreaptă la un moment dat. De locul în care ne aflăm și mai ales de timpul de când suntem acolo, depinde care specialist ne poate ghida spre echilibru psihic și emoțional.
Dar, întrebarea care probabil va vine în minte este, de ce unii dintre noi ne aflăm predominant în zonă galbenă sau portocalie, iar alții în zonă roșie sau vișinie?
Răspunsul este foarte bine redat de modeul vulnerabilitate-stres. Mai precis, fiecare dintre noi venim cu un anumit bagaj genetic, încărcat de anumite vulnerabilități psihice. Mediul în care trăim și circumstanțele prin care trecem pot să nu aibă nici o legătură cu vulnerabilitățiile noastre, sau dimpotrivă, pot să le favorizeze acestora dezvoltarea în tulburări sau discomfort psihic. Astfel, nu suntem în nici un fel vinovați de apariția problemelor noastre, dar suntem direct responsabili de rezolvarea lor! 🙂
Acum că am clarificat pe scurt ce înseamnă psihologia, psihiatria și sănătatea mintală, haideți să vedem ce e cu psihologul și psihiatrul și cum ne pot ei ajuta! Pentru a explica diferența majora dintre ei, trebuie să analizăm relația dintre componenta noastră biologică și cea psihologică.
Uneori relația dintre componenta biologică și cea psihologică nu este pe deplin înțeleasă nici chiar de către cei din domeniu. În timp ce unii medici psihiatrii consideră că partea noastră biologică, cauzează problemele de ordin psihologic ( de exemplu, nivelul scăzut de serotonină cauzeză starea depresivă), unii psihologi consideră că partea psihologică determină modificări în cea biologică (starea depresivă, starea de tristețe constantă și îndelungată, deregleză metabolismul producerii serotoninei). Adevărul este că atât psihiatrii cât și psihologii, au dreptate, cele două, fiind descrieri diferite ale uneia și aceleiași realități! (Kirsch,1990)
Astfel, în realitate exemplul nostru ar suna în felul următor:
„Schemele cognitive (gândurile noastre), cauzează trăirea depresivă, care la nivel biologic se manifestă prin dereglarea și scăderea nivelului de serotonină”. Problema, starea depresivă, în exemplul nostru, poate fi remediată atât prin restructurarea modului în care gândim (psiholog), fie prin medicație care restabilește echilibrul serotoninei (psihiatru). În funcție de unde anume ne aflăm pe continuumul sănătății mintale se poate apela la unul sau la ambii dintre aceștia. Uneori, dacă se alge doar medicația, problema se poate rezolva pe moment, însă dacă tiparele de gândire rămân neschimbate, aceasta poate reapară. Pe de altă parte, există situații în care starea persoanei e atât de problematică încât psihoterapia devine imposibilă din cauza lipsei de cooperare, caz în care se recurge la medicație, adică la psihiatru.
Cu alte cuvinte, psihologul, prin cunoștințele sale cu privire la funcționarea minții umane, te va învață alternative de a gândi în anumite situații, în timp ce psihiatrul e cel care intervine la nivel biologic prin prescrierea unor medicamente care să restabilească echilibrul chimic din spatele tulburării.
O altă diferență dintre cei doi ține de pregătirea și de cursurile urmate. Pentru ajunge psiholog, este necesar să fie urmate cursurile Facultății de Psihologie, după care un program masteral in funcție de specializarea pe care acel psiholog dorește meargă. El poate alege o specializare pe Psihologie Clinică sau Psihoterapie, care îi permite lucreze cu persoane cu tulburări psihice și să colaboreze cu un psihiatru, sau poate alege specializări cum ar fi Consiliere, Psihologia Muncii, Consiliere , prin care va putea lucra pe optimizare și dezvoltare personală . Pe de altă parte , pentru deveni medic psihiatru, trebuiesc urmate cursurile Facultății de Medicină, iar apoi specializare în domeniul Psihiatriei.
In concluzie, atat psihologul cât și psihiatrul urmăresc stabilirea menținerea sănătății mintale acelor cu care lucrează, însă unul intervine la nivel cognitiv comportamental (psiholog), iar celălalt la nivel biologic, prin echilibrarea chimiei creierului nostru (psihiatru).
Dacă ai nelămuriri sau incertitudini legate de diferențele dintre cei doi specialiști, nu ezita să-mi scrii. De asemenea, următorul articol va fi tot unul prin care îmi doresc fac lumină în credințele cu privire la psihologi, așa ca dacă îți trece prin minte orice curiozitate legată de ce este sau ce face un psiholog, aștept cu nerăbdare o dezbatem!
Până atunci nu uita că :